Jak umývat okna a jak je chránit po umytí?

20. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/myti-oken.jpg )
Při mytí oken je důležité zabránit tomu, aby slunce svítilo přímo na okno. Silně osvětlené okno sluncem skryje šmouhy a pruhy, a také teplé sluneční paprsky urychlují sušení skla a po umytí se vytvoří nepěkné šmouhy.

Jak na okna bez šmouh?

Prvním krokem při čištění oken je odstranění nečistot na okenních tabulích, rámech a těsněních, na kterých je vždy usazeno spousta špíny, prachu a mastnosty. Nečisoty umyjete tak, když přidáte malé množství mycího prostředku (např. Flo přípravek na mytí nádobí) do nádoby s teplou vodou a navlhčete v ní savý bavlněný hadřík. K čištění drážek a prohlubní můžete použít jemný kartáč (určitě dobře poslouží i opotřebovaný starý kartáček na zuby). Poté rám nejlépe otřete suchým hadříkem.

Okno nakonec vyčistíte speciálním přípravkem na sklo a okna (např.
Flo window cleaner).

Jak chránit skleněné a okenní rámy po umytí?

Další součástí procesu mytí oken je i aplikace speciálního nanopřípravku na ochranu oken a rámů z PVC, díky kterým zůstanou okna čistší mnohem déle a následné mytí bude rozhodně jednodušší, rychlejší a příjemnější. Před nanesením ochranné vrstvy musí být sklo a rám odmaštěné. K tomuto účelu používáme produkt řady TopMeister Haus. Je to sáček s 2 ubrousky na okna 2 x 15 ml. Jeden ubrousek je na odmaštění a druhý ubrousek je naimpregnovaný nano přípravkem. Pro ochranu okenní rámů z PVC použijeme speciální ubrousky s nano přípravkem 2 x 12 ml.

Po aplikaci ubrousků nakonec po 10 minutách vyleštíme suchým hadříkem do sucha. Pro rámy a okna je důležité používat pouze produkty, kterých se to týká. Například přípravek na rámy z PVC není vhodný používat na sklo a naopak.

Okna takto zabezpečená lze umýt snadno čistou vodou. Samotné mytí bude mnohem snazší, protože NANO povlak způsobí, že dešťová voda a nečistoty nesené větrem neulpí na oknech. Méně nečistot na oknech a rámech také znamená, že okna je potřeba umývat méně často.

NANO ochranu na okna, rámy a další povrchy koupíte za skvělou cenu na distripark.cz ZDE


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.