Může chlór přispívat ke zdravému růstu rostlin?

19. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/hnojeni.jpg )
Může chlór přispívat ke zdravému růstu rostlin?

Jak se ukázalo, chloridy mají řadu vlastností, které pozitivně ovlivňují vývoj rostlin. Především přítomnost chloridů v půdě výrazně zrychluje vstřebávání různých minerálů. Kromě toho se podílí na procesu fotosyntézy u rostlin a také chrání před rozvojem hub. Nedostatek chloridů se může projevit v neúplné produkci bílkovin v rostlinách.

Příkladem cenného hnojiva, které je schopno poskytnout velké množství chloridu do půdy, je chlorid vápenatý. Při hnojení 100 kilogramů chloridu vápenatého se do půdy přivádí asi 32 kilogramů chloridu. Použití hnojiva umožní rychlé dodání této cenné látky do půdy. Stojí za to si pamatovat, že chloridy jsou ve vodě velmi rozpustné. Jedná se o vynikající nabídku pro ekologicky pěstované plodiny a zároveň je to alternativa k drahému síranu draselnému. V případě rostlin (jako je například řepa, celer, nebo zelí) a obilí (pšenice, žito), by hnojení mělo být provedeno za použití dávky 30-150 kg/ha po dobu 12 měsíců. Je důležité připomenout, že hnojení by se mělo rozdělit na dvě období - jaro a léto. Navrhované dávky jsou například 40-70 kg na jaře a v případě obilí dalších 30 kg hnojiva na podzim.

25 kg - 1 000 kg chloridu vápenatého můžete koupit na e-shopu distripark.cz ZDE.


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.