Jak obarvit zahradní hortenzie do modrých květů?

19. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/hortenzie.jpg )
Nejednou jste jistě přemýšleli, jak to, že soused má krásně modré nebo fialové hortenzie a ty vaše vykvetly do růžova? Nebo možná, že jste koupili hortenzii s krásnými modrými květy, ale vyrostl vám velký růžový keř? Jak je tedy možné, že změnil barvu?

Není čeho se obávat, protože to není chyba špatné péče. Jedním z faktorů zodpovědných za barvu hortenzie jsou sloučeniny obsažené v okvětních lístcích květin, "chameleony", které mění barvu v závislosti na pH okolního prostředí. Jsou to antokyany. Sice to může znít hrozně, ale jsou zcela neškodné a přirozeně se nachází v rostlinách, zejména v ovoci, zelenině a květinách. Používá se také jako potravinářské barvivo.


Proč je moje hortenzie růžová?

Zatímco růžové hortenzie se často nacházejí v zahradách, modrá je méně obvyklá. Důvodem je, že jí musíte trochu pomoci, abyste dosáhli modrých květů a tato pomoc by měla být pravidelná. Chcete-li získat růžové nebo červené barvy, jen potřeba zasadit hortenzie na místo, kde je alkalická půda. S pravidelným zavlažováním a hnojením bude ukazovat svou růžovou krásu.

Jak tedy dosáhnout modré barvy u hortenzie?

Získání modré barvy souvisí s okyselením půdy, na které hortenzie roste. Existuje několik způsobů, jak dosáhnout okyselení půdy. Můžete například mísit půdu s kyselou rašelinou v místě, kde chcete zasadit keř, nebo vodu zalévat speciálními okyselujícími hnojivy. Při pH 5,5 mohou být účinky naší práce již viditelné. Čím nižší je hodnota pH, tím intenzivnější je barva. Nesmíte však zapomenout, abyste to nepřeháněli a nepřekročili pH 4,5. Pokud jde o půdu, je také důležité, aby byla propustná a úrodná.

Síran hlinitý, když pH nestačí...

Nicméně, i když se nám podařilo dosáhnout v půdě nízkého pH, které je vhodné pro modré květy, může se stát, že hortenzie nezmění barvu, pokud jeden komponent, hliník, který je velmi důležitý v tomto procesu, chybí. Anthokyaniny obsažené v květinách mají modrou barvu v kyselých podmínkách za předpokladu, že mají přístup k hliníku. Anthokyaniny se váží na hliník a vytvořená sloučenina má barvu v rozmezí od světle modré po purpurovou. Hliník je nejlépe zaváděn do půdy ve formě síranu na podzim, od 15 do 50 g na rostlinu, v závislosti na jeho velikosti. Pak od jara začíná pravidelné zavlažování roztokem síranu hlinitého, asi jednou za 1-2 týdny, v dávce asi 10 g na 2 l měkké vody pro jednu bujnou rostlinu. Ošetření se provádí i přes pravidelné zavlažování. Hydrangea je květina, která potřebuje velké množství vody, aby krásně kvetla, a proto nezanedbávejte tuto potřebu.

Není voda jako voda. Jakým způsobem zalévat hortenzii?

Chceme-li zachovat modrou barvu, musíme také věnovat pozornost vodě, kterou květiny zaléváme. Voda bohatá na vápník vyplavuje barvu z okvětních lístků, protože hliník namísto vazby na antokyany, které dávají modrý odstín, bude spojen s vápníkem v půdě a do okvětních lístků se ani nedostane. To také odkyselí půdu. Nejlepší je tedy dešťová voda, která neobsahuje vápník.

Opravdu se hortenzie zbarví do modra?

Hydrangea Macrophylla je nejoblíbenější hortenzie na zahradě a tato variace se nejsnadněji zabarvuje. Jiné, možná méně populární, ale také modře zbarvené jsou: Bodensee, Enziandom, Nikko Blue, Otaksa, Queen Elizabeth. Existují druhy, které navzdory naší péči nikdy nezmění barvu květů. Totéž platí pro bílé hortenzie, jejichž okvětní lístky jsou bez antokyaninů, které zodpovídají za modrou barvu.

Síran hlinitý lze pořidít v 5kg kyblíku nebo jako 25kg pytel ZDE.



*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.