Vermikomposter s žížalí farmou

26. 4. 2022
( https://www.distripark.cz/www/prilohy/pl-1606965015_003.jpg )
Vermikomposter s žížalí farmou
Kompostování kuchyňského bio odpadu lze snadno provádět i doma!

Kompostování kuchyňského bioodpadu je snadné a zábavné, čisté a bez zápachu. Je to skvělý způsob, jak využít bioodpad z kuchyně a kompost můžete použít na své rostliny. Kromě toho, jedná se také skvělý způsob, jak učit děti o přírodě.

Co vše je bio odpad?
·     Organický odpad z ovoce a zeleniny
·     Těstoviny, rýže, chléb nebo pečivo
·     Čajové sáčky a kávová sedlina

Kompostování ve vermikomposteru je stejný proces, který se používá po tisíce let na farmách po celém světě. Kompostér Urbalive dělá tento přirozený proces snadným a pohodlným pro domácnost prostřednictvím systému zásobníků. Můžete kompostovat kuchyňský odpad s kalifornskými žížalami, kdekoli doma a v každém ročním období. Kalifornské žížaly udělají téměř všechnu práci!
Urbalive kompostér je domácí sada pro kompostování kuchyňského biologického odpadu a produkuje na živiny bohaté hnojivo během několika týdnů. Vyrobený kompost a žížalí čaj je cenným hnojivem pro pokojové rostliny nebo rostliny v květináčích. Jeho jednoduchý design a sestavení z něj dělají vynikající volbu pro rodiny s malými dětmi nebo začínající zahradníky.

Potrava

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je třeba pamatovat při krmení žížal, je krmit je POUZE organickým materiálem a není vhodné do nich vkládat materiály, které byly postříkány insekticidy nebo chemikáliemi.
Ne všechny zbytky jídla jsou si rovny. Ujistěte se, že jídlo nakrájíte na malé kousky, aby se rychleji rozložilo. Kusy by neměly být větší než 5 cm.
Nejlepší je vyhnout se přidávání mléčných výrobků, masa, citrusů a cibule. Ty mají tendenci přitahovat škůdce, jako jsou ovocné mušky, a mohou způsobit nerovnováhu v pH kompostu.

Voda

K přežití musíte žížalám poskytnout vodu. Žížalí farmu je třeba pravidelně zalévat, se zaměřením na udržení půdy vlhké, ale ne mokré. Žížaly jsou citlivá zvířata a potřebují správné množství vody; příliš mnoho nebo příliš málo je zabije.

Sklizeň

Sklizeň je jednou z nejdůležitějších částí žížalího kompostování. Když žížaly jedí, přeměňují váš organický odpad na bohatou půdu zvanou vermikompost, která je plná živin, které pomáhají vašim rostlinám růst a sílit.

Vermikompost lze použít jako hnojivo, které pomůže vaší zahradě vyrůst a zesílit, zatímco tekutinu, kterou produkuje, lze přeměnit na silné tekuté hnojivo na hnojení sazenic.

Vermikompostéry můžete koupit na našem e-shopu www.distripark.cz