Preventivní dezinfekce v drůbežárnách

20. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/slepicarna.jpg )
Správná dezinfekce drůbežárny je klíčovou zárukou úspěšného chovu. Proces dezinfekce by měly být zahájen jakmile se kuřata prodají. Začít by se mělo od mechanického odstranění nečistot, tedy je nutné odstranit znečištěnou podestýlku. Poté je nutné vyčistit vnitřek místnosti vodou obsahující čisticí prostředek a vodu poté zlikvidujte mimo oblast drůběžárny, aby se zabránilo dalšímu růstu bakterií.

Jedním z nejúčinnějších prostředků k dezinfekci drůbežárny je chlornan sodný. Pro maximální efektivitu je nutné použit 3% roztok chlornanu sodného - odhadem až 300 litrů tohoto roztoku by mělo vystačit pro vyčištění prostoru o rozloze 1 750 až 2 000 metrů čtverečních.

Dezinfekce by měla být použita nejen na samotné klece, ale také stěny, přilehlé cesty a stejně tak i přístupové cesty k nim.

Na chodníky a podloží bude fungovat perfektně
3% roztok hydroxidu sodného. Dezinfekční rohože umístěné u vchodů do drůbežáren, vstupů do budovy a na klíčových místech vnitřních komunikací. Umístění je zvláště důležité u vchodu a východu do skladovacího zařízení a na místě, kde je podestýlka, aby se vyloučila možnost přenášení infekcí. Namáčení rohože do 3% roztoku hydroxidu sodného je dostatečné pro preventní účely.

Poznámka: z důvodů odpařování vody v letních měsících je potřeba roztok doplňovat několikrát týdně. Po silném dešti může dezinfekční roztok v rohožích také vyžadovat doplnění.


Hydroxid sodný (louh sodný - NaOH) naleznete na našem B2B e-shopu distriparkb2b.cz



*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.