Kyselina citronová - co to je?

6. 1. 2023
( https://www.distripark.cz/www/prilohy/img_7214.png )
Charakteristická chuť kyseliny citrónové zná většina lidí od útlého věku. Tento populární produkt totiž lze najít v každé domácí kuchyni. Co byste měli vědět o kyseliny citrónové, škodlivosti této sloučeniny a jejím vlivu na lidský organismus?

Kyselina citrónová: co to je?
V roce 1784 švédsko-německý chemik Carl Wilhelm Scheele oddělil kyseliny citrónové z citronové šťávy. Scheele, považovaný za otce moderní chemie, se však na tomto objevu nezaměřoval. Hromadná produkce kyseliny začala až o 100 let později.

Chemikové popisují tuto organickou sloučeninu jako cytrynovou kyselinu nebo kyselinu 2-hydroxypropano-1,2,3-trikarboxylovou. V potravinářském průmyslu se vyskytuje pod názvem E330. Je to hydroxykyselina s trojicí karboxylových skupin. Má podobu bezbarvých, malých krystalků, kyselých a dobře rozpustných ve vodě.

Kyselina citrónová je jednou z nejrozšířenějších kyselin na zemi. Nachází se v ovoci (hlavně v citrusovém ovoci) a zelenině, dokonce i v lidském organismu! Zpracovává se průmyslově jako produkt citronové fermentace cukru nebo jedním z derivátů hydrolýzy škrobu.

Jaké je využití kyselina citrónová?

Již desítky let se kyselina citrónová využívá v domácnostech i průmyslu. Už naše prababičky používaly kyselinu citrónovou jako levný a osvědčený prostředek na čištění různých povrchů nebo přísadu do marmelád a džemů. Osvědčuje se jako složka mnoha produktů, které používáme každý den, jako jsou:


  • čisticí prostředky,
  • barvy,
  • stavební chemie.

Kyselinu citronovou také naleznete v: nápojích, cukrářských výrobcích, ovocných zpracovanech, čerstvém a baleném mase, potravinářských výrobcích atd. Je regulátorem kyselosti, antioxidantem, konzervantem, aroma i barvivem.

Je kyselina citronová škodlivá?

Jakým způsobem působí na lidský organismus kyselina citronová - je škodlivá? Určitě to není jedovatá nebo toxická přísada. Stejně jako jakákoli jiná látka, když se jí konzumuje v nadměrném množství, tento kyselina projevuje určité negativní účinky. Pokud přeháníme s jejím množstvím, oslabíme sklovinu zubní, na které začnou množit bakterie zubního kazu. Oslabená kyselinami sklovina způsobuje bolest, když pijeme horké nebo studené nápoje.
Kyselina citronová by se neměla konzumovat ani osobami, které trpí problémy trávicího systému. Není vhodná zejména při vředech žaludku, refluxu nebo dráždivém střevu. Alergici a pacienti s poruchami kyselo-zásadité rovnováhy by ji neměli jíst.

Je kyselina citronová škodlivá pro lidskou pokožku?
Podle informací, které výrobci přikládají k etiketám, může tento bílý kyselý prášek dráždit lidskou pokožku. Když ho budeme například používat v domácí bělící kúře na ruce, měli bychom krystaly co nejdříve smýt vodou. Delší kontakt kyseliny s epidermis způsobí svědění a zarudnutí. Při použití čisticích prostředků obsahujících kyseliny používejte ochranné rukavice, aby nedošlo k podráždění.

Kyselina citronová, přidávaná do kosmetických a hygienických prostředků, je zcela nezávadná. Koncentrace této sloučeniny je nízká a vitamin C obsažený v kyselině posiluje buňky, odstraňuje odumřelé kožní buňky a podporuje regenerační procesy. Krémy s přídavkem kyseliny citronové mají rozjasňující a antibakteriální účinek. Kyselina citronová jako antioxidant také blokuje množení volných radikálů v těle.

Jak kyselina citronová působí na vlasy a nehty?
Kyselina citronová je také přítomna v mnoha kosmetických přípravcích určených pro každodenní péči o vlasy a nehty. Přídavek E330 má rozjasňující, antioxidační a posilující účinek, eliminuje zabarvení, pomáhá bojovat proti zánětu. Vlasy a nehty si díky němu udržují zdravý vzhled a získávají přirozenou ochranu před bakteriemi a volnými radikály.

Kyselinu citrónovou objednáte ZDE

*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.