Nedostatek vápníku u košťálové zeleniny

20. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/kapusta.jpg )

Nedostatek vápníku může být pro košťálovou zeleninu velmi škodlivý. Dokonce i malý deficit může vést k odumírání okrajů listů, v angličtině známý též pod pojmem tipburn. Tento jev se projevuje hlavně hnědnutím okrajů u listů, což způsobuje odumíraní listů. Netřeba dodávat, že už i malá estetická na listech rostliny může snížit jeho potenciální prodejní hodnotu.

Jedním ze způsobů, jak zabránit vzniku tohoto onemocnění, je zásoba vápníku v rostlinách postřikem z roztoku
chloridu vápenatého. Ideální postřik má koncentraci 0,7 % (pro mladé rostliny) a 1 % (pro zralé a rostoucí rostliny). Na 1 hektar vystačí dávka roztoku okolo 500 - 1 000 litrů. Postřik se nejlépe provádí po 4-6 týdnech od výsadby. Dávka by měla být opakována každé 2-3 týdny a asi 7-14 dní před sklizní by se mělo přestat.

Chlorid vápenatý v různém balení naleznete na e-shopu distripark.cz ZDE.


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.